Спортискиот суд во Лозана ја потврди одлуката по која на спортистите од Русија во следните две години на големите натпреварувања, Олимписки игри и светски првенства нема го користат името на земјата, химната и знамето.

Ова доаѓа по казната која Русија ја доби поради обвинението дека државните власти ги измениле податоците во лабораториите пред да и ги дадат на анти допинг агенцијата.

Русија на следните Олимписки игри и светските првенства ќе има право на настап, но ќе настапува како „Независна земја“  или „Независни спортисти“, без знаме и химна.