Најмалку осум спортисти беа повредени во несреќата која се случи рано утринава во ножен клуб во Гванжу, градот каде што се одржува СП во пливање.

Потврдено е дека починале 2 лица а повеќе под 17 се повредени од кои осум спортисти: тројца Американци, двајца од Нов Зеланд и по еден од Холандија, Бразил и Италија.

Пред да падне балконот во ноќниот клуб, неколкумина спортисти заедно со останатите локални гости се обидувале да го задржат.