Мајк Теунисен од Холандија е победник на денешната прва етапа од традиционалната велосипедска трка што се вози низ Франција попозната како „Тур Д”Франс“

Во фото-финишот Холанѓанецот за неколку сантиметри беше поуспешен од Петар Саган од Словенија.

Стартот на етапата беше во Брисел, а во истата се помина низ Шарлоа и беше долга 194,5 километри.

Теунисен ја заврши трката со време од четири часа, 22 минути и 47 секунди. На третото место се пласира Кејбл Ивн.

Велосипедистите во втората етапа ќе возат хронометар долг 27,5 километри кој исто така ќе се вози во главниот град на Белгија.