Шејна Џек од Австралија падна на допинг контрола, не е познато на која супстанца била позитивна, пливачката федерација на оваа земја не открива детали.

Џек се откажа од настап на СП во Гванжу поради „приватни“ причини само неколку дена пред почетокот на пливачкиот Мундијал.