Македонскиот маратонец, Евгениј Поп Ацев по настапот на СП во Гванжу, продолжи со настапи на серијата маратони на ФИНА, во Канада тој го освои 10 место.

Поп Ацев На 5. трка од ФИНА  светската серија на маратони од 10 км.  кој се одржа во Езерото Сен Жан во Канада нашиот репрезентативец се пласира на 10 место. Победник во машка конкуренција беше пливачот од Унгарија,Криштов Разовски а кај жените победник е Рашеле Бруни од Италија.