Националната пливачка федерација на крајот од годината ги прогласи најуспешните пливачи за 2019 година.
Според број на победи од Летното и Зимското Национално првенство најуспешни пливачи за 2019 година се:

Жени:
Помлади пионерки – Китановиќ Ива ПВК Орион
Постари пионерки,Кадетки,Младинки и Сениорки – Блажевска Еминова Миа ПВК Орион

Мажи:
Помлади пионери – Ѓуретановиќ Никола ПК Вардар 2018
Постари пионери – Јанковски Јован ПВК Орион
Кадети и Младинци – Стојановски Андреј ПК Нептун
Сениори – Деркоски Филип ПВК Орион

За најуспешен во Маратонско пливање е прогласен Поп Ацев Евгениј како победник во Светската Серија на Ултра Маратони и Светскиот куп на ФИНА/ЦНСГ маратони.