На езерото „Младост“ крај Велес претладнево започнува традиционалниот шест по ред „Велешки пливачки маратон“.

Како што е соопштено,настанот ќе биде отворен со реакративниот маратон, по што напладне е закажан официјалниот старт на  финалето на македонскиот куп во далечинско пливање.

Организатор на настанот е Здружението за спорт и рекреација “КЛУБ 28” од Велес а финансиска и техничка поддршка обезбеди Општина Велес и Националната пливачка федерација.