Осум години биле потребни по онаа маратонска трка од 2,5 километри на релација Горица-Охрид за да се обезбеди успешен почеток на една преубава традицја која трае до ден денес.

Првата маратонска трка во должина од 36 километри се одржила во 1962 година, на неа во машка конкуренција победил Абу Хеиф од Египед, за нас поважа е женската трка и победата на легендарната Атина Бојаџи.

Ова видео автентично ни ја доловува атмосферата пред за време и по завршувањето на маратон во 1962 година, уживајте.