Унгарскиот пливач, Криштов Милак го надмина остварувањето на Мајкл Фелпс од пред десет години. Милак постави нов светски рекорд на 200 метри пеперутка откако делницата ја исплива со време од 1:50:73 минути.

До среброто дојде Јапонецот Далија Сето а бронзен беше Чад Клос од Јужна Африка.