Шест различни апликации беа поднесени денеска во Виена во трката за организација на Европското ракометно женско сениорско првенство во 2024 година.

Комисијата на ЕХФ ќе бира меѓу; Русија, Австрија, Унгарија и Швајцарија кои достави апликации за самостојно организирање на ЕП. Заедно имаат Полска, Словачка и Чешка и Австрија, Унгарија и Швајцарија.

На ова континентално ќе учествуваат 24 репрезентации што преставува промена во однос на досегашната бројна на партиципенти.