АТП го смени правилото за одење на играчите во тоалет откако бројни тенисери протестираа поради тоа.

Тенисерите ќе можат да поминат три минути во тоалетот, а времето ќе почне да тече откако ќе влезат во тоалетот. Ќе им биде дозволено една посета на тоалет по натпревар, а може да се користи само на крајот од сетот. Дозволени се дополнителни две минути за пресоблекување.

Ова правило најмногу ќе го погоди четвртиот тенисер во светот Стефанос Циципас. Публиката неколку пати го исвиркуваше бидејќи често одеше во тоалет и предолго престојуваше таму. Енди Мареј и некои други тенисери го обвинија Гркот дека ги прекршил правилата и користи заминувања за да се консултира со својот татко во критичните моменти од неговите натпревари.

„Нема временски ограничувања за одење во тоалет, па затоа не сум прекршил никакви правила и никогаш нема да ги прекршам. Некои луѓе тоа не го разбираат. Тие не играа тенис на високо ниво, па не можам разберете колку напор е потребен и колку е тешко да се направи тоа што го работиме. Понекогаш ни треба краток одмор за да можеме да го направиме она што го правиме“, се бранеше Циципас во тоа време.