Австралија Опен ќе се одржи во јануари следната година, турнирот ќе започне на 18 а ќе заврши на 31 јануари.

Сепак новите услови под кои ќе се игра АО практично ќе го избркаат Ѓоковиќ од турнирот, се предвидува задолжителен 14. дневен карантин пред почетокот на турнирот.

Ова е услов кој не му одговара на светскиот рекет број 1, Новак Ѓоковиќ често изјавуваше дека под такви услови нема да учествува на ниден турнир, секако не и на Австралија Опен.