Организаторот на престижниот Ролан Гарос одлучи да го прифати примерот од Вимблдон , Австралија Опен и ЈУ-ЕС Опен и да обезбеди максимални услови за уживање на врвен тенис во случај да има временски неприлики (дожд).

Главниот (централен) терен на Ронал Гарос ќе добие подвижен кров кој ќе се затвора автоматски за 15 минути а изградбата треба да заврши до крајот на мај.