Вимблдон е еден од најпрестижните турнири во светот, важи за неофицијално светско првенство во тенис, втората неедела во јули заврши изданието за 2019 година, веќе се подготвува теренот за 2020 година.

Импровизации нема, централниот терен се подготвува да ги пречека тенисерите уште од денеска, Ѓоковиќ во машка  и Симона Халеп во женска конкуренција победија на годинашново издние на Вимблдон.