Американсиот тенисер, Џон Иснер јвано ја критикуваше одлуката на организаторот на Мастерсот во Мајами драстично да го намали наградниот фонд.

„АТП е скршен систем. Играчите и турнирите како парнети треба да соработуваат, но катењето на буџетот за 60%, поточно 80% во однос на наградниот чек за шампионот, на еден од најгледаните настани на ТВ, спозорските и обложувачките приходи остануваат недопрени, е тоа не е партнерство. Ајде да се открие во јавноста колку организаторите заработуваат од секој турнир, па да се направи формула за премсетка која ќе им одговара на сите. Неверојатно е како тоа до сега нее направено.“ – изјави Иснер.

Тој посочи дека не е во ред кога ќе видите дека во останатите елитни спортови спортистите се на прво место, како на пример во НБА, НХЛ и сл а тоа не е случај со тенисот.