Хуан Мартин Дел Потро го победи Шаповалов со 2:0 во сетови на турнирот Хале.

Аргентинецот со два брејка ја покажа својата надмоќност. Единствен проблем преставува повредата на коленото која може да го примора да го откаже соочувањето со Лопез во следното коло.