Новак Ѓоковиќ во тешките денови на Србија за време на бомбардирањето  од страна на НАТО во 1999 година престојуваше во Белград.

Еден од најдобрите тенисери на сите времиња често говори на оваа тема, вели има трауми од тоа време кога имаше само 11 години.

Ѓоковиќ во интервју со новинарот Грејм Бесингер го покажа местото кое му биди непријатни сеќавања.

„Овде го минувавме времето кога ќе ги слушневме сирените, беше страшно, се сеќавам на многу солзи и страв“  – рече меѓу другото Ѓоковиќ.