По елиминацијата на Викторија Азаренка и откажувањето на Серена Вилијамс се случи уште еден неочекуван момент на Ролан Гарос.

Кики Бертенс по повеќе од три часа на теренот ја совлада Ерани со 2:1 но поради силните болки мораше да го напушти теренот во инвалидска количка.