Високите температури проблем за спортистите во Токио. Тенисерите на Олимписките игри долго време ги предупредуваат организаторите дека високите температури се голем проблем, но барањето нивните мечеви да се играат навечер се одбиваше.

Доказ дека тенисерите со право барале промена е драмата која се случи на мечот меѓу Паола Бадиса у Маркет Вондуросова. Шпанката која водеше со 3:1 во првиот сет, се соочи со неочекувани и големи проблеми.

А причината за тоа беше топликата. Шпанската тенисерка не можеше да стои на теренот и се изгледаше дека ќе падне во секој момент.

Докторите дојдоа неколку минути подоцна да интервенираат на теренот и ја открија дијагозната на Шпанката.