Миленикот на домашната публика на Вимблдон загуби во неверојаниот меч против Фернандо Вердаско. Едмунд ги доби воведните два сета со 6:4 а на ова Вердаско одговори со 7:6, 6:3 и 6:4. Шпанецот на крајот ја поништи фаворитската улога на Едмунд а публиката беше далеку од задоволна. Мечот траеше три часа и 46 минути.